Hoito-ohjeet

Huonekalusi säilyy pitkään uudenveroisena, kun hoidat sitä hyvin ja huolehdit kankaan puhtaudesta. Noudata aina huonekalukankaiden hoito- ja pesuohjeita, jotka löydät kangaskohtaisista tuotetiedoista. 

Imuroi kalusteesi säännöllisesti imurin tekstiilisuulakkeella.

Näin estät irtolian, pölyn ja muiden tekstiilien kuitujen pinttymisen kankaan pinnalle. Käsittele kangasta hellästi, sillä hankaaminen ja tamppaaminen kuluttaa ja vaurioittaa kankaan rakennetta. 

Kostealla pyyhkiminen on helppo ja hyvä keino säilyttää esim. Alcantara® uuden veroisena.

Käytä aina puhdasta, valkoista liinaa pyyhkimiseen. Mikäli kankaassa on tahroja, poista ne taputtelemalla tahrakohtaa kostealla liinalla ja anna kankaan sen jälkeen kuivua. 

Poista tahrat heti kaikista kankaista. Mikäli kangas on vesipestävä, mieto Marseille- tai sappisaippualiuos riittää yleensä kankaan puhdistamiseen. Kostuta puhdas valkoinen liina ja kokeile tahran puhdistamista ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan. Puhdista tahra painelemalla tahran ulkoreunasta keskustaan päin jotta tahra ei leviä. Taputtele kangas kuivaksi imukykyisellä liinalla ja anna kankaan sen jälkeen kuivua. Älä käytä hiustenkuivaajaa. Kun kangas on kuivunut, harjaa nukka tarvittaessa pehmeällä harjalla. 

 

Tekokuitukankaista aivan tuore tahra lähtee yleensä helposti pelkällä kostealla liinalla. Luonnonkuitukankaiden tahranpoistossa joudutaan joskus käyttämään puhdistus- tai tahranpoistoaineita. Niitä on hyvä ensin kokeilla saumaan tai verhoilun piilossa olevaan kohtaan, ja noudattaa tarkoin pakkauksen ohjeita ja rajoitteita. Tahraa ei kannata poistaa harkitsematta ja väkisin. Seurauksena saattaa olla tahran leviäminen, rengasmuodostus tahran ympärillä, tekstiilin värin vaaleneminen tai muu vaurio. 

Tarkista, onko kangas vesipestävä ja noudata pesumerkintöjä tarkasti. Tyynyissä oleva vetoketju ei sinällään ole vesipestävyyden merkki. Pese vesipestävät kankaat väljässä vedessä. Huonekalujen irtopäälliset ovat usein liian suuria kotikoneisiin, joten on suositeltavaa viedä ne pesulaan.  

 

Noudata huonekalukankaan hoito-ohjeen mukaista lämpötilaa. Kirjavien puuvillatekstiilien värit saattavat sekoittua suositusta alhaisemmissa lämpötiloissa. Suositusta korkeampi lämpötila saattaa kutistaa irtopäällisen tai haalistaa sen värejä. Suojaa irtopäällisten tarranauhat niin, etteivät ne vahingoita kangasta pesussa. Käännä tyynynpäälliset nurin ennen pesua. 

 

Älä käytä sisustuskankaiden vesipesussa valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita tai huuhteluaineita. Käytä hienopesuohjelmaa. Linkoaminen nopeilla kierroksilla ei sovellu huonekalukankaille. Voimakasvärisistä luonnonkuituja sisältävistä kankaista voi lähteä väriä muutaman ensimmäisen pesukerran verran. 

Kuosittele pesty päällikangas kosteana muotoonsa ennen kuin ripustat sen kuivumaan. Anna kankaan kuivua pesun jälkeen ulkona tai tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Jotta päällinen saadaan jälleen ryhdikkääksi, on kuosittelu huonekalun päälle tehtävä päällisen ollessa vielä hieman kostea. 

Silitä kangas nurjalta puolelta seuraten tarkasti huonekalukankaan hoito-ohjeissa annettua silitysohjeistusta. 

Suojaa kangas suoralta auringonvalolta. Vaikka kaikki kankaamme ovat testattuja ja valitsemme vain valonkestoltaan hyviä kankaita, voimakas auringonvalo haalistaa värin kankaasta kuin kankaasta ajan mittaan. Voimakas, kuuma auringonvalo saattaa myös vaikuttaa mikroplyysien nukan pysyvyyteen. Huonekalun selkä- ja istuintyynyjen puolta kannattaa vaihdella käytön tasaamiseksi. 

Poista nyppyyntynyt pinta nukkaleikkurilla. Nyppyjen poisto on osa huonekalukankaan normaalia hoitoa, mutta niiden muodostumista voidaan estää huoltamalla huonekalua.

Vältä kosteutta ja märkiä esineitä kankaalla. Ne saattavat aiheuttaa tahroja ja painaumajälkiä kankaaseen. Etenkin nukkakankaisiin saattaa syntyä käytössä painaumajälkiä pystyssä olevien nukkalankojen taipuessa painon alla kosteuden myötävaikutuksella. 

Ota huomioon sametti- ja nukkakankaiden erityispiirteet. Esimerkiksi, samettikankaita tulee harjata tai imuroida niin, että liikkeet menevät vain nukan omaan suuntaan. Kaikille samettikankaille on tyypillistä, että toistuvasti paineistetut alueet (kuten istuimet ja käsinojat) näyttävät ajan mittaan painaumajälkiä, jotka näkyvät sävyn vaihteluna. Tämä näkyy kankaan pinnalla ja antaa tyylikkään, kuluneen ilmeen koko huonekalulle. Voidaankin sanoa, että samettikankaat ikääntyvät kauniisti. Kuten muidenkin kankaiden kanssa, sametti- ja nukkakankaiden käyttöikää voidaan pidentää harjaamalla tai imuroimalla säännöllisesti. Pidentääksen samettikankaan ikää, painaumajälkiä voi kokeilla häivyttää asettamalla kostutettu, ohut valkoinen liina painaumajäljen päälle yöksi. Tämän jälkeen verhoilun annetaan kuivua, ja harjataan kevyesti vaateharjalla.

Materiaalit-osiosta voit lukea lisää eri kangas- ja kuituominaisuuksista ja niiden yleisistä hoito-ohjeista. 

Huom! Kaikki kankaat kutistuvat pesussa, keinokuitukankaat vähemmän. Lauritzonin vesipestävissä kankaissa kutistuma on enintään 3 %. Vaikka kangas on vesipestävä, on pesumenetelmä harkittava tarkkaan erityisesti pitkiä tyynynpäällisiä tai runkopäällisiä pestäessä. Päälliset voiva kutistua liian pieniksi, ja siksi suosittelemme kuivapesua.