Materiaalit

Luonnonkuitukankaat ovat joko eläin- tai kasviperäisiä, miellyttävän tuntuisia kankaita. Kokoelmistamme löytyy monenlaisia vaihtoehtoja aina rouheista puuvilla- ja pellavakankaista hienostuneisiin villoihin ja silkkeihin asti. Oikein hoidettuna luonnonkuitukankaat ovat pitkäikäisiä ja erilaisten viimeistelykäsittelyiden ja kuitusekoitteiden avulla luonnonkuitukankaiden ominaisuuksia ja kestävyyttä on entisestään parannettu.

Villakankaat ovat kestäviä ja helppohoitoisia, sillä villa on itsessään likaa ja vettä hylkivä luonnonkuitu. Villa on luonnostaan paloturvallinen ja kulutusta kestävä, ja siksi villakankaat sopivat erittäin hyvin esimerkiksi julkisten tilojen materiaaleiksi. Villaiset huonekalukankaat vaativat yleensä kemiallisen pesun. Uutena villakankaissa saattaa esiintyä pientä nyppyisyyttä. Ajan myötä nypyt katoavat, heikentämättä kuitenkaan kankaan rakennetta.

Pellavakankaat ovat tyylikkäitä ja kestäviä, sekä luonnostaan likaa hylkiviä. Korkean lämmönjohto- ja kosteudenimukyvyn ansiosta pellavakankaat ovat hiostamattomia ja tuntuvat miellyttävän viileiltä ihoa vasten. Kankaan ominaisuuksiin kuuluu myös rypistyminen, ja pienet epätasaisuudet ovat tavoiteltu luonnonkuitukankaan esteettinen ominaisuus. Pellavan kasvatus vaatii vain sadeveden verran vettä, jonka johdosta pellavakankaat ovat ekologisempi valinta.

Puuvillakankaat ovat helppohoitoisia ja usein vesipestäviä. Puuvillakankaista löytyy myös harjattuja laatuja, joissa pinnan pehmeä nukka antaa kankaalle himmeän, mokkamaisen vaikutelman. Puuvilla on luonnonkuitukangas, joten ajan myötä värit saattavat haalistua. Muista suojata kalusteet jatkuvalta suoralta auringonvalolta. Puuvilla- tai puuvillasekoitekangas kutistuu hieman pesussa, joten päällinen kannattaa kuositella huonekaluun hieman kosteana. Älä hankaa paikallista tahraa, vaan pese mieluummin koko päällinen, näin vältät mahdolliset värimuutokset tahrakohdassa.

Hamppukankaat pitävät hyvin muotonsa ja ovat kulutuksen- ja valonkestäviä luonnonkuitukankaita. Antimikrobisten kuitujen vuoksi hamppu kestää kosteutta homehtumatta. Hamppukankaat ovat ympäristöystävällisiä, sillä hamppukasvilla on maaperää parantava vaikutus ja se sitoo enemmän hiilidioksidia kuin muut kasvit keskimääräisesti.

Sekoitekankaat käsittävät suurimman osan kokoelmamme kankaista.  Luonnonkuituja sekoitetaan toisiin luonnonkuituihin tai tekokuituihin, tai eri tekokuituja sekoitetaan keskenään säätelemään kankaan ominaisuuksia, kuten pehmeyttä, kosteudenimukykyä, hankauksenkestoa ja niin edelleen. Esimerkiksi tekokuitujen joukossa oleva puuvilla lisää tuotteen kosteudenimukykyä, ja villa antaa miellyttävän lämpimän tunnun.  

Erilaisia kuitusekoituksia käyttämällä voidaan myös vaikuttaa kankaan ulkonäköön. Eri kuidut myös värjäytyvät eri tavalla ja sen takia kuitusekoituksia käyttämällä saadaan meleerattupintaisia tuotteita. Ekologisuuden kannalta sekoitekankaat ovat usein parempi valinta, kuin 100% luonnonkuitukankaat. Osa luonnonkuiduista on itsessään hauraita, mutta lisäämällä synteettistä kuitua kankaan kestävyys ja käyttöikä kohenee merkittävästi. Myös kankaan muoto pysyy paremmin.

Tekokuitukankaat ovat hyvin kestäviä, helppohoitoisia ja usein myös edullisia. Polyesteri-, polyuretaani- ja polyamidikankaat ovat monikäyttöisiä ja huolettomia käyttää. Kankaat ovat yleensä vesipestäviä ja täten helppohoitoisia. Tekokuitukankaista aivan tuore tahra lähtee yleensä helposti pelkällä kostealla liinalla. Niiden hankauksenkestot ovat hyvät ja kankaat pysyvät muodossa vuosien ajan. Polyesterikankaissa tulee kiinnittää huomiota kankaan pillinkiarvoon, jonka on hyvä olla vähintään 4. Lauritzonin valikoima koostuu pääasiassa kankaista, joiden pillinkiarvo on vähintään 4, kun pillinkiasteikko on 1–5.

Polyester FR ja Trevira-kankaatovat julkisiin tiloihin tarkoitettuja paloturvallisia ja kestäviä kankaita, jotka on kudottu paloturvallisesta polyesterlangasta. Polyester FR ja Trevira -kankaita on saatavilla useassa tyylissä, esimerkiksi erilaisia luonnonmateriaaleja muistuttavana. 

Alcantara® on italialaisen Alcantaran patentoitu materiaali. Alcantaran® valikoimasta löytyy verhoilumateriaaleja niin kotikäyttöön, julkisiin tiloihin kuin veneisiin tai autoihin. Hiilineutraali, hypoallergeeninen ja vegaaninen Alcantara® on verhoilumateriaali, joka tuntuu ylellisen pehmeältä ja kestää vaativimmankin kulutuksen. 

Julkitilakankaat ovat suunniteltu esimerkiksi julkisten tilojen ja hoivaympäristöjen tarpeet mielessä pitäen. Mikäli sisustettavana oleva julkinen kohde vaatii kankaalta erityisiä ominaisuuksia, voit ottaa yhteyttä julkitilojen asiantuntijoihimme.

Sametit ja muut nukkapintaiset kankaat ovat yleensä varsin kestäviä verhoilukankaita, ja ne voivat sisältää hyvinkin erilaisia kuituraaka-aineita ja sidosrakenteita. Niitä kuitenkin yhdistää kankaiden nukkamainen pinta, joka antaa niille ominaisen, pehmeän samettisen ilmeen ja tunnun. Säännöllinen nukan suuntaisesti harjaaminen ja imuroiminen pidentää kankaan elinikää. 

Samettikankaiksi kutsutaan kankaita, joissa nukkapinta on toteutettu samettisidoksella. Muita nukkakankaita ovat esimerkiksi mikroplyysit ja chenillekankaat.  

Mikroplyysit, joissa nukka on kiinnitetty kankaan pintaan liimalla, ovat helppohoitoisia ja niillä on hyvä kulutuksenkesto. Mikroplyysin säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, sillä ihon ja hiuksien rasva voi vaurioittaa kangasta samoin kuin alkoholi tai muu voimakas liuos.  

Chenillekankaissa nukkamaisuus syntyy käyttämällä kuteessa, loimessa tai molemmissa chenille- eli samettilankaa.  

Koska nukka lisää kankaan paksuutta ja toimii ikään kuin puskurina, kankaan varsinainen rakenne ei pääse kulumaan puhki kovassakaan kulutuksessa. Painaumajälkiä voi halutessa kokeilla häivyttää asettamalla kostutettu, ohut valkoinen liina painaumajäljen päälle yöksi. Tämän jälkeen verhoilun annetaan kuivua, ja harjataan kevyesti vaateharjalla.

Punoskankaita suositellaan käytettäväksi kalusteiden runkoverhoiluun ja raheihin. Kankaat ovat pyyhittäviä ja niiden kulutuksenkestot ovat hyvät. Kankaat ovat pakkavärjättyjä, joten vältä kankaan pinnan hankaamista.  

Kierrätetyt kuidut ovat mahdollistaneet tekstiiliteollisuuden uudet tavat luoda kankaita. Esimerkkinä voidaan mainita vaikka kierrätetyt polyesterikuidut, jotka ovat saaneet alkunsa mereltä ja maasta kerätystä muovijätteestä: kerätty muovi lajitellaan, käsitellään ja kehrätään langaksi. Prosessi auttaa ympäristön puhdistamista roskasta sekä edistää kiertotaloutta. Kierrätettyjä kuituja saadaan myös esimerkiksi kuluttajien ja teollisuuden tekstiilijätteistä. Greencare-kokoelmamme koostuu kankaista, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä kuituja.