Tidslinje

Lauritzons historia är över hundra år lång. I familjeföretaget har kunskapen om tyger gått i arv från generation till generation, och verksamheten har utvecklats under åren för att möta tidens och kundernas behov. Idag har vi en oändlig passion och nyfikenhet för nya material och färger.

1896

Christian Wilhelm inledde sin karriär som lärling vid en skånsk tapetserarverkstad i Sverige. Då han som lärling blev illa behandlad av verkstadens direktör skrev Christian ett brev till kungen. I svarsbrevet från hovet uppmanades direktören att behandla den talangfulle unge mannen väl.

Christian Wilhelm grundar ett företag. Den första affären låg på Drottninggatan i Stockholm. Elva år senare, år 1911, öppnar Lauritzon en affär i Helsingfors.

1900

1960

C.W. Lauritzons son Sture Lauritzon lanserar heltäckande mattor i Finland. Fartyg, hotell och butiker är ett viktigt klientel.

Sture känner många tyggrossister i Stockholm och börjar importera tyger till marknaden som tapetserare köper av Lauritzon’s. Sture fortsätter också att utveckla sin fars tapetserarverkstad.

1970

1978

Stures son Rolle Lauritzon sätter upp en tygklippningsstaion i Lauritzons lokal på Fabriksgatan. Den får ett entusiastiskt mottagande av kunderna och tygförsäljningen fortsätter att öka. Rolle börjar bygga ett omfattande återförsäljnings- och kundnätverk över hela Finland och Sverige.

Lauritzon’s Shop öppnas på Fabriksgatan 24 i Helsingfors. Butiken blir känd för sin kundservice och yrkeskunnighet. Lauritzon Shop är Stures två döttrars, Bodil Lauritzons och Inger Lauritzon-Kalpalas livsverk. Utbudet omfattar allt fler tyger och tapetförsäljningen drar igång.

1982

1987

Rolle köper 20 rullar Alcantara® utan att be om tillstånd från Sture. Den stora investeringen orsakar bråk mellan far och son. Men Alcantara®-tyget säljs dock slut väldigt snabbt.

Lauritzons Ateljé grundas. Rolle börjar experimentera med hur olika garn och varpar påverkar tygets utseende och utvecklar unika färger och designer. Lauritzon börjar tillverka egna mönster, designade av bland andra professor Maarit Salolainen och textil designer Maija Fagerlund.

2000

2006

Lauritzons webbplats öppnas. På webbplatsen visas alla Lauritzons tyger fotograferade, med beskrivning av deras tekniska detaljer.

Linus Lauritzon börjar, precis som sin far före honom, resa runt i Finland och Sverige för att träffa tapetserare och återförsäljare. Några år senare börjar systern Corinne Lauritzon jobba på Lauritzon Ateljé med sin pappa.

2008

2015

Lauritzon’s lanserar easycare-märket, som hjälper kunderna att välja ett vackert och lättskött möbeltyg. Några år senare lanserar Lauritzon’s greencare-märket, som fokuserar på hållbarhet.

Lauritzon’s blir Lauritzon. Vi firar 111-år med vår nya brand look. Nya showroom utrymmen och en ny Ateljé öppnas i den förnyade lagerbyggnaden.

2022