LAURITZON’S

Lauritzon är ett finskt familjeföretag grundat 1911. Våra högklassiga möbeltygskollektion är omfattande och mångsidig och största delen av tygerna tillverkas i Italien och Belgien. Lauritzon´s fäster stor vikt vid bra design, färgkoordination och kvalitet. Kollektionens färger, strukturer, materialkombinationer och mönster tas fram i Lauritzon´s egen studio, i samarbete med de europeiska tygtillverkarna. På detta sätt har alla tyger och produkter i kollektionen en Lauritzon´s ”look” och känsla.

Lauritzon´s tyger säljs av inrednings- och möbelaffärer runt om i Finland, samt i Sverige och de Baltiska länderna. I Sverige är några av återförsäljarna bl.a. Svenskt Tenn, NK och Nordiska Galleriet. Lauritzon´s har ett nära samarbete med de olika segmenten på marknaden, bland annat med möbeltillverkarna, tapetserarna och med arkitekterna och inredarna. Många finländare och svenskar sitter på en soffa eller fåtölj som är beklädd i Lauritzon´s tyg, utan att veta om det.

Rolle med nya tygdesigner
Lauritzons kuddar belagda med fantastiska blåtonade tyger

FÖRETAGETS HISTORIA

Inredningstygs editorn Lauritzon´s grundades år 1911 av tapetserarmästaren Christian Wilhelm Lauritzon. Sin karriär började Christian som lärling i en skånsk tapetserarverkstad i Sverige. Då han blev illa behandlad av verkstadens direktör skrev Christian ett brev till kungen. I returbrevet från hovet uppmanades direktören att behandla den unge mannen, med en så god uttrycksförmåga, väl. Senare öppnade Christian sin egen affär i Stockholm och startade affärsverksamhet i Estland. Christian gifte sig sedan i Finland, skaffade familj och öppnade tapetserarverkstad och möbelaffär i Helsingfors.

Med tiden utvecklades affärsverksamheten och på 1920- och 1930-talet hade företaget även egen möbeltillverkning. År 1959 lanserade Lauritzon´s heltäckningsmattorna i Finland och på 1970-talet gjorde Lauritzon´s flera inredningsprojekt till kryssnings- och andra fartyg, hotell och affärslokaler.

Inredningstygerna började Christians son, Sture Lauritzon, med på 1980-talet. Nuvarande tredje generationens verkställande direktör Roland “Rolle” Lauritzon har utvecklat och byggt upp företagets egen tygkollektion och varumärke, liksom det nuvarande återförsäljarnätet runt om i Finland. För tillfället sysselsätter företaget cirka 25 personer och fjärde generationen av Lauritzon, Corinne och Linus, arbetar inom företaget.