HYVÄ HOITO LISÄÄ KANKAAN IKÄÄ

Huonekalusi säilyy pitkään uudenveroisena, kun hoidat sitä hyvin ja huolehdit kankaan puhtaudesta.

IMUROI kalusteesi säännöllisesti imurin tekstiilisuulakkeella. Näin estät irtolian ja pölyn pinttymisen kankaan pinnalle. Käsittele kangasta hellävaroen sillä hankaaminen ja tamppaaminen kuluttaa ja vaurioittaa kankaan rakennetta.

KOSTEALLA PYYHKIMINEN on helppo ja hyvä keino säilyttää esim. Alcantara-kangas uuden veroisena. Käytä aina puhdasta, valkoista liinaa pyyhkimiseen. Mikäli kankaassa on tahroja, poista ne taputtelemalla tahrakohtaa kostealla liinalla ja anna kankaan sen jälkeen kuivua.

POISTA TAHRAT HETI kaikista kankaista. Mikäli kangas on vesipestävä, mieto Marseille- tai sappisaippualiuos riittää yleensä kankaan puhdistamiseen. Kostuta puhdas valkoinen liina ja kokeile tahran puhdistamista ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan. Puhdista tahra painelemalla tahran ulkoreunasta keskustaan päin jotta tahra ei leviä. Taputtele kangas kuivaksi imukykyisellä liinalla ja anna kankaan sen jälkeen kuivua. Älä käytä hiustenkuivaajaa. Kun kangas on kuivunut harjaa nukka tarvittaessa pehmeällä harjalla.  Tekokuitukankaista aivan tuore tahra lähtee yleensä helposti pelkällä kostealla liinalla. Luonnonkuitukankaiden tahranpoistossa joudutaan joskus käyttämään puhdistus- tai tahranpoistoaineita. Niitä on hyvä ensin kokeilla saumaan tai verhoilun piilossa olevaan kohtaan ja noudattaa tarkoin pakkauksen ohjeita ja rajoitteita. Tahraa ei kannata poistaa harkitsematta ja väkisin. Seurauksena saattaa olla tahran leviäminen, rengasmuodostus tahran ympärillä, tekstiilin värin vaaleneminen tai muu vaurio.

TARKISTA ONKO KANGAS VESIPESTÄVÄ ja noudata pesumerkintöjä tarkasti. Tyynyissä oleva vetoketju ei sinällään ole vesipestävyyden merkki. Pese vesipestävät kankaat väljässä vedessä. Huonekalujen irtopäälliset ovat usein liian suuria kotikoneisiin joten on suositeltavaa viedä ne pesulaan. Noudata hoito-ohjeen mukaista lämpötilaa. Kirjavien puuvillatekstiilien värit saattavat sekoittua suositusta alhaisemmissa lämpötiloissa. Suositusta korkeampi lämpötila saattaa kutistaa irtopäällisen tai haalistaa sen värejä. Suojaa irtopäällisten tarranauhat, niin etteivät ne vahingoita kangasta pesussa. Käännä tyynynpäälliset nurin ennen pesua. Älä käytä sisustuskankaiden vesipesussa valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita. Huuhteluaineen käyttö ei ole suositeltavaa. Linkoaminen nopeilla kierroksilla ei sovellu huonekalukankaille. Käytä hienopesuohjelmaa. Voimakasvärisistä luonnonkuituja sisältävistä kankaista voi lähteä väriä muutaman ensimmäisen pesukerran verran.

Huom! Kaikki kankaat kutistuvat pesussa, keinokuitukankaat vähemmän. Lauritzonin vesipestävissä kankaissa kutistuma on enintään 3 %. Vaikka kangas on vesipestävä, on pesumenetelmää harkittava tarkkaan erityisesti pitkiä tyynynpäällisiä tai runkopäällisiä pestäessä. Päälliset voiva kutistua liian pieniksi, ja siksi suosittelemme kuivapesua.

KUOSITTELE pesty päällinen kosteana muotoonsa ennen kuin ripustat sen kuivumaan. Anna kankaan kuivua pesun jälkeen ulkona tai tilassa jossa on hyvä ilmanvaihto. Jotta päällinen saadaan jälleen ryhdikkääksi on kuosittelu huonekalun päälle tehtävä päällisen ollessa vielä hieman kostea.

SILITÄ kangas nurjalta puolelta. Seuraa tarkasti kankaan pesuohjeissa annettua silitysohjeistusta.

SUOJAA kangas suoralta auringonvalolta. Vaikka kaikki kankaamme ovat testattuja ja
valitsemme vain valonkestoltaan hyviä kankaita, voimakas auringonvalo haalistaa värin
kankaasta kuin kankaasta ajan mittaan. Voimakas, kuuma auringonvalo saattaa myös vaikuttaa
mikroplyysien nukan pysyvyyteen. Huonekalun selkä- ja istuintyynyjen puolta kannattaa
vaihdella käytön tasaamiseksi.

VÄLTÄ KOSTEUTTA. Suojele kangasta kosteudelta ja märiltä esineiltä. Ne saattavat aiheuttaa tahroja ja painumajälkiä kankaaseen. Etenkin nukkakankaisiin saattaa syntyä käytössä painumajälkiä pystyssä olevien nukkalankojen taipuessa painon alla kosteuden myötävaikutuksella.

SAMETTI- JA NUKKAKANKAIDEN HUOLTAMISESSA on hyvä ottaa huomioon nukkapintaan liittyvät erityisominaisuudet. Esimerkiksi samettikankaita tulisi harjata tai imuroida vain nukan suuntaisesti ts. liikkeiden tulisi myötäillä nukan omaa suuntaa eikä mennä vastakarvaan. Kaikille nukkakankaille on tyypillistä, että toistuvasti paineen alla oleville alueille (istuin, käsinojat) saattaa ajan kuluessa jäädä painaumajälkiä, jotka näkyvät värisävyn vaihteluna. Tämä nukan taipuminen elävöittää kankaan pintaa ja antaa ajan kuluessa elegantin, ajan patinoiman, ilmeen koko huonekalulle. Voidaankin sanoa, että nukkakankaalla verhoiltu huonekalu ikääntyy kauniisti. Kuten kaikkien muidenkin verhoilukankaiden myös sametti- ja nukkakankaiden ikääntymistä voi hidastaa säännöllisellä harjaamisella tai imuroinnilla. Mikäli haluaa erityisesti häivyttää nukkakankaille ominaisia painaumajälkiä, voi imuroinnin lisäksi kokeilla myös alueen peittämistä kostutetulla, ohuella, valkoisella liinalla, jonka annetaan olla jäljen päällä esimerkiksi yön yli. Käsittelyn jälkeen verhoilun annetaan kuivua täysin kuivaksi ja se harjataan kevyesti vaateharjalla ennen käyttöönottoa.

Tuotetiedoistamme löydät eri kankaidemme erityiset kangaskohtaiset hoito-ohjeet.

Tästä takaisin Kankaan valinta & hoito -sivulle