Sisustuskankaiden ominaisuudet

LUONNONKUITUKANKAAT
Luonnonkuidut ovat joko eläin- tai kasviperäisiä. Kankaat ovat miellyttävän tuntuisia ja sähköistymättömiä. Kokoelmistamme löytyy monenlaisia vaihtoehtoja aina reiluista puuvilla- ja pellavakankaista hienostuneisiin villoihin ja silkkeihin asti. Oikein hoidettuna kankaat ovat pitkäikäisiä ja erilaisten viimeistelykäsittelyiden avulla luonnonkuitukankaiden ominaisuuksia on entisestään parannettu.

Villakankaat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Villa on itsessään likaa ja vettä hylkivä, joten kangas on helppo pitää puhtaana pelkällä kevyellä imuroinnilla. Villa on myös luonnostaan paloturvallinen materiaali ja sopii tämän ominaisuutensa sekä erinomaisen kulutuksenkestävyden ansiosta erittäin hyvin julkisten tilojen materiaaliksi. Villaiset huonekalukankaat vaativat yleensä kemiallisen pesun. Uutena villakankaissa saattaa esiintyä pientä nyppyisyyttä. Ajan myötä nypyt katoavat, heikentämättä kuitenkaan kankaan rakennetta.

Esimerkkejä villa- ja villasekoitekankaista: Camel, Laama, Orsetto, Wools.

Pellava on kestävä ja tyylikäs luonnonmateriaali jossa on luonnollinen kaunis kiilto. Pellavakangas on hiostamaton ja tuntuu miellyttävän viileältä ihoa vasten sillä pellavan ominaisuuksiin kuuluu erinomainen kosteudenimukyky. Kankaan ominaisuuksiin kuluu rypistyminen, mutta viimeistysmenetelmien ja kuitusekoitteiden avulla ryppyisyyttä voidaan vähentää. Esimerkiksi viskoosikuitujen käyttö pellavakankaassa pehmentää sitä. Pellava tekee kankaasta kauniin eläväpintaisen. Pellava- tai pellavasekoitekankaiden pienet epätasaisuudet ovat tavoiteltu luonnonkuitukankaan ominaisuus. Pellava ja pellavasekoitekankaat vaativat usein asiantuntevan pesulan puhdistuksen.Tarkista kankaan pesuohjeet!

Esimerkkejä pellava- ja pellavasekoitekankaista: Barry, Comore, Lino Stonewash, Caleido.

Puuvillakankaat ovat helppohoitoisia ja usein vesipestäviä. Muista kuitenkin aina tarkistaa pesuohjeet. Puuvillakankaissa löytyy harjattuja laatuja. Tällöin pinnan nukka ”piirtää” kauniisti antaen kankaalle himmeän, mokkamaisen vaikutelman. Puuvilla on luonnonkuitu, joten ajan myötä värit saattavat haalistua. Muista suojata kalusteet jatkuvalta suoralta auringonvalolta. Irtoverhoilussa käytetty kangas on kuositeltava kosteana kalusteen ylle. Puuvilla- tai puuvillasekoitekangas kutistuu hieman pesussa ja jotta päällinen saadaan jälleen ryhdikkääksi on kuosittelu tehtävä päällisen ollessa hieman kostea. Älä hankaa paikallista tahraa, vaan pese mieluummin koko päällinen, näin vältät mahdolliset värimuutokset tahrakohdassa. Kuitusekoitteiden avulla voidaan puuvillakankaan muotopysyvyyttä ja kestävyyttä lisätä.

Esimerkkejä puuvilla- ja puuvillasekoitekankaista: Alaska, Elegance,  Mick, Polo.

SEKOITEKANKAAT
Suurin osa kokoelmamme kankaista on kuitusekoituksista kudottuja sekoitekankaita. Luonnonkuituja sekoitetaan toisiin luonnonkuituihin tai tekokuituihin tai eri tekokuituja sekoitetaan keskenään. Kuitusekoitusten avulla säädellään kankaan ominaisuuksia. Esimerkiksi tekokuitujen joukossa oleva puuvilla lisää tuotteen kosteudenimukykyä. Puuvillan joukossa oleva tekokuitu lisää puolestaan tuotteen hankauksenkestoa. Puuvillaan saatetaan myös sekoittaa pellavaa, jolloin Villan joukossa synteettiset kuidut antavat tuotteille mm. paremman muodon pysyvyyden. Villa puolestaan antaa synteettisten kuitujen joukossa tuotteelle miellyttävän lämpimän tunnun. Erilaisia kuitusekoituksia käyttämällä voidaan myös vaikuttaa kankaan ulkonäköön. Esimerkiksi metalloidut kuidut, himmeät kuidut tai kiiltävät kuidut antavat kaikki omanlaisensa ilmeen kankaaseen. Eri kuidut myös värjäytyvät eri tavalla ja sen takia kuitusekoituksia käyttämällä saadaan meleerattupintaisia tuotteita.

Esimerkkejä sekoitekankaista: Chiara, Cristo, Koivu, Lubiana, Rebel, Atlantis.

TEKOKUITUKANKAAT
Tekokuitukankaat ovat hyvin kestäviä. Ne ovat helppohoitoisia ja usein myös edullisia. Tekokuituja saa nykyisin eri tavalla käsiteltyinä kiiltävä- ja mattapintaisina, mutta myös jopa säämiskää tai nahkaa imitoivina. Polyesteri-, polyuretaani- ja polyamidi- kankaat ovat monikäyttöisiä ja huolettomia käyttää. Kankaat ovat yleensä vesipestäviä. Niiden hankauskestot ovat hyvät ja kankaat pysyvät kuosissa vuosien ajan. Useat likatahrat lähtevät kankaista helposti. Muista noudattaa kankaan omia hoito-ohjeita. Polyesterikankaissa tulee kiinnittää huomiota kankaan pillinkiarvoon, jonka on hyvä olla  4.

Esimerkkejä erityyppisistä tekokuitukankaista: Rex (nahkaimitaatio), Bisonte (nahkaimitaatio)Feel (chenille),  Vogue.

Alcantara on ainoa alkuperäinen ultramikrokuitukangas. Markkinoilla ei ole Alcantaraa vastaavia mokkajäljitelmäkankaita. Lähes kaikki markkinoilla olevat Alcantara-jäljitelmät ovat kudottuja kankaita jotka on pintakäsittelyllä saatu mokkapintaisiksi. Alcantara on kuitukangas eli non-woven kangas. Kangasta ei ole kudottu, vaan se on valmistettu huovuttamalla tekstiilikuidut tiiviiksi ja vahvaksi yhteenkietoutuneiden kuitujen muodostamaksi kuitumatoksi. Juuri tämä valmistusmenetelmä tekee Alcantarasta erityisen kestävän. Polyesterikuidut antavat kankaalle lujuutta sekä kestävyyttä ja polyuretaani antaa kankaalle pehmeyttä.
> Alcantara

Mikroplyysit ovat hyvän kulutuksenkestonsa ja helppohoitoisuutensa vuoksi Suomen suosituimpia verhoilukankaita. Pitkänukkaiset mikroplyysit (Jaguar) taittavat valoa kauniisti. Niiden nukka kääntyy käytössä ja antaa kankaalle ominaisen marmorimaisen efektin. Mikroplyysien nukka painuu käytössä, kuten muissakin nukkakankaissa ja käytössä tulevat istumajäljet ovat materiaalille tyypillisiä. Mikroplyysin nukka on kiinnitetty kankaan pintaan liimalla. Tästä syystä mikroplyysiä ei saa  harjata kosteana tai märkänä vaan nukan tulee olla täysin kuiva ennen sen kevyttä tasaamista. Vältä mikroplyysin hankaamista  tai raapimista terävällä esineellä. Myöskin alkoholi tai muu voimakas liuos voi vaurioittaa kangasta samoin kuin ihosta ja hiuksista irtoava rasva. Mikroplyysin säännöllinen puhdistaminen on tärkeää.
> Jaguar

Polyester Trevira-kankaat ovat julkisiin tiloihin tarkoitettuja paloturvallisia ja kestäviä kankaita, jotka on kudottu paloturvallisesta Trevira-polyesterlangasta.
> TreviA 3000

SAMETIT JA MUUT NUKKAPINTAISET KANKAAT
Samettikankaat sekä muut nukkapintaiset kankaat voivat sisältää hyvinkin erilaisia kuituraaka-aineita ja sidosrakenteita. Niitä kuitenkin yhdistää kankaiden nukkamainen pinta, joka antaa niille ominaisen, pehmeän samettisen ilmeen ja tunnun. Samettikankaiksi kutsutaan kankaita, joissa nukkapinta on toteutettu samettisidoksella. Muita nukkakankaita ovat esimerkiksi mikroplyysit ja chenillekankaat. Mikroplyyseissä nukka on kiinnitetty kankaan pintaan liimalla. Chenillekankaissa nukkamaisuus syntyy käyttämällä kuteessa, loimessa tai molemmissa chenille- eli samettilankaa.
Laadukkaat sametit ja nukkapintaiset kankaat ovat yleensä varsin kestäviä verhoilukankaita, koska nukka lisää kankaan paksuutta ja toimii ikäänkuin puskurina niin, että kankaan varsinainen rakenne ei pääse kulumaan puhki kovassakaan kulutuksessa. Kaikille nukkakankaille on tyypillistä, että toistuvasti paineen alla oleville alueille (istuin, käsinojat) saattaa ajan kuluessa jäädä painaumajälkiä, jotka näkyvät aavistuksen verran tummempina. Nukan taipuminen on tyyppiominaisuus, joka elävöittää kankaan pintaa ja antaa ajan kuluessa elegantin, ajan patinoiman, ilmeen koko huonekalulle. Voidaankin sanoa, että nukkakankaalla verhoiltu huonekalu ikääntyy kauniisti.

Esimerkkejä erityyppisistä samettikankaista: Mohair, William, Maxim
Esimerkkejä erityyppisistä chenillekankaista: Spirit, Feel, Manhattan

ERIKOISKANKAAT
Kokoelmistamme löytyy myös julkisiin tiloihin ja esimerkiksi hoivaympäristöön tarkoitettuja erikoiskankaita. Mikäli sisustettavana oleva julkinen kohde vaatii kankaalta erityisiä ominaisuuksia voit ottaa asiakaspalvelumme kautta yhteyttä asiantuntijoihimme. Esimerkiksi Niroxx- ja Ultraxx kankaat on tarkoitettu erityisesti kohteisiin, joissa kankailta vaaditaan sekä veden pitävyyttä että hengittävyyttä. Kankaan tausta on käsitelty vettä läpäisemättömäksi ja kankaissa on sieni- ja bakteerisuojaus. Kankaat ovat helposti puhdistettavia, paloturvallisia ja erittäin kestäviä. Kankaiden pinta on ihanan pehmeä, hiostamaton ja miellyttävä käyttää.
> Niroxx, Ultraxx

Punoskankaita suositellaan käytettäväksi kalusteiden runkoverhoiluun ja raheihin. Kankaat ovat pyyhittäviä ja niiden kulutuksenkestot ovat hyvät. Kankaat ovat pakkavärjättyjä, joten vältä kankaan pinnan hankaamista.

Esimerkkejä punoskankaista: Natures